Are fire extinguishers required on liftron forklifts
Are fire extinguishers required on Liftron forklifts? While OSHA does not explicitly mandate extinguishers on every powered industrial truck, compliance depends on local fire codes, workplace hazards, and travel distances. OSHA’s 29 CFR 1910.157 requires extinguishers within 75 feet of travel—meaning if a Liftron forklift operates near a wall-mounted unit, an onboard extinguisher may not be needed. However, environments with flammable liquids, lithium-ion batteries, or remote or hazardous locations often necessitate a portable extinguisher. NFPA 10 and local authorities may impose additional requirements. For Liftron DL SERIES lithium-ion models, Class ABC dry chemical extinguishers are common, but Class D agents are recommended for battery fires. Proper mounting, monthly inspections, and operator training on the PASS technique are essential. Fleet managers should conduct risk assessments and consult insurers to determine the best fire safety approach, ensuring personnel and equipment are protected.